Bovenstaande leerde ik lang geleden al van de treasurer van Alcatel. Op de financiële cursus KFEB bij De Baak.

Daar sta je dan met de winst als succesvol ondernemer. Van iedereen leer je dat winst maken nodig is. Winst is volgens Wikipedia, binnen een kapitalistisch systeem een voorwaarde om op langere termijn te overleven.

Herkenbare definitie en ik deel die mening absoluut. Al zal af en toe een verliesgevende periode een goed geleid bedrijf niet de kop kosten. Maar winst is maar één kant van de medaille.

De afgelopen jaren zijn we regelmatig betrokken bij bedrijven die ondanks mooie winstcijfers in de knel zijn gekomen. Soms zelfs heel acuut! En niet door die mooie winstcijfers, maar domweg door een gebrek aan liquide middelen, aan voldoende cash dus!

Winst verblindt als je alleen daarop stuurt. Als voorbeeld; bij een gematigde winst als percentage van de omzet en daarnaast een onstuimige groei in een arbeidsintensieve markt, waar betalingen vaak ook nog eens laat komen, kun je al snel met een tekort aan cash komen te zitten. Immers, de lonen en belastingen moeten wel tijdig worden betaald. Natuurlijk is dat oplosbaar met voldoende bancair krediet en bijv. bevoorschotting op debiteuren, maar dat werkt eigenlijk alleen goed als je die instrumenten tijdig en als onderdeel van je (winstgevende) groei inzet. En ze zijn zeker niet zonder kosten!

Te vaak zien we echter dat de handelscrediteuren en de fiscus als financier worden ingezet om het gebrek aan kasgeld op te vangen, en dan ligt een beslag van de belastingdienst of een faillissementsaanvraag al snel op de loer. Dan moet je aan de noodrem trekken of ben je in het ergste geval alles een klap alles kwijt, ondanks je winst. Dat is te voorkomen.

Mijn advies voor MKB-ondernemers is dan ook om te investeren in een goede liquiditeitsprognose van tenminste 6 maanden vooruit. En die prognose iedere 2 weken te laten bijwerken. Zo weet je redelijk betrouwbaar hoeveel geld je in de toekomst steeds nodig hebt. En of je die ene grote opdracht wel aan kunt nemen, hoe winstgevend die op papier ook lijkt. Die ene grote opdracht kan je bedrijf ook onderuit trekken.

Van winst alleen kun je geen rekeningen betalen!

Bob Hoogstra, advies en interim management voor MKB en familiebedrijven.