Die zin hoor ik regelmatig in een eerste interview met ondernemers. Ze zijn vooral goed in ondernemen. En lang niet allemaal zo goed in de cijfers. Dat is jammer en vaak de reden waarom we met elkaar in gesprek zijn geraakt. Onvoldoende geld in kas, afnemende winst of zelfs verlies, en zorgen over van alles. Het ondernemen is zwaar geworden en de het plezier is al lang op de achtergrond geraakt.

Wat is dan precies dat ondernemen?
De Wiki beschrijft het als volgt: ‘Ondernemer zijn betekent initiatief nemen en marktkansen najagen. Of alert zijn op kansen. Voor veel ondernemers geldt ook dat ze niet afhankelijk –van bazen- willen zijn. Al is iedere onderneming vanzelfsprekend wel afhankelijk van betalende klanten.

Daarnaast moet een onderneming winst maken. Simpelweg om te overleven. Soms kan winst maken na een aanloopje (als je voldoende reserves hebt kan dat prima) en anders is winst maken de meeste jaren wel noodzakelijk. Anders red je het niet om bijv. salarissen te blijven betalen en te investeren. Of om te groeien!

Hoe kan het nu dat succesvolle ondernemers soms toch in de problemen raken?
De wet stelt als minimumeis het volgende: “De onderneming dient een actuele boekhouding te voeren waarin alle financiële transacties van de onderneming worden bijgehouden”.
Prima natuurlijk en belangrijk voor verslaglegging en om de positie met de fiscus bij te houden. Maar verder kun je daar als ondernemer niet direct iets mee.

Als die cijfers je verder niet veel zeggen dan weet je niet goed waar je staat. Laat staan dat je betrouwbaar kunt voorspellen waar je de komende periode uitkomt. Heb je wel genoeg geld in kas, maak je nu winst of verlies? En wat zijn daar de oorzaken van.
Zaken die ik zelf heel graag regelmatig wil weten. Die helpen me de juiste beslissingen te nemen.

Kortom, goeie ondernemers hebben ook goed financieel gereedschap nodig. Gereedschap dat helpt om inzicht te krijgen. Waar het goed gaat en waar het beter kan. Tools die ook helpen om de –financiële- toekomst van de onderneming te voorspellen.
Dat geeft comfort en voorkomt veel narigheid.

Dan blijf je goed in ondernemen!

Bob Hoogstra
Meer weten over slimme tooling, voorbeelden zien die andere succesvolle ondernemers hebben geholpen? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.