Interim management voor MKB en familiebedrijven

Mijn ervaring en ondernemende leiderschapsstijl brengen snelheid, scherpte en besluitvaardigheid

Interim management voor MKB en familiebedrijven

Mijn ervaring en ondernemende leiderschapsstijl brengen snelheid, scherpte en besluitvaardigheid

Waarom interim management?

Interim management helpt bedrijven vooruit in tijden van verandering, crisis, tijdelijke afwezigheid van de directeur of wanneer bepaalde ontwikkelingen vragen om specifieke deskundigheid. Ook bij de verkoop/overname van een onderneming is er vaak vraag naar interim management. Op al die momenten kan een interim directeur de rust bewaren, medewerkers voorbereiden op wat komen gaat en een krachtige nieuwe impuls geven aan het bedrijf.

De ideale interim directeur…

Wat is de ideale interim manager? Het antwoord is: er bestaat geen sjabloon. Of je succes boekt als interim directeur, is vooral situatieafhankelijk. Wat is de doelstelling? De bedrijfscultuur? Wat tref je aan? Wat zijn je eerdere ervaringen?

Zelf heb ik in de afgelopen 25 jaar als interim directeur bij diverse MKB- en familiebedrijven ervaren dat er zeker bepaalde kwaliteiten zijn die bij élke opdracht van pas komen, zo niet onmisbaar zijn. Vanaf dag 1 volop aan de slag kunnen, bijvoorbeeld. Geen kostbare weken nodig hebben om de materie, de organisatie en de branche te doorgronden. Met je ervaring en voelsprieten snel een gefundeerd oordeel kunnen vormen over wat er nodig is. Ook belangrijk: kunnen omgaan met onrust en angst. Medewerkers met weerstand serieus nemen en de dialoog met hen aangaan. Verder vraagt de functie van interim directeur altijd om integriteit en inlevingsvermogen, maar ook om durf. De durf om bijvoorbeeld bij een voortslepende reorganisatie pas op de plaats te maken en misschien zelfs opnieuw te beginnen.

Zo werk ik

Zelf voeg ik aan bovengenoemde kwaliteiten, die in mijn ogen onlosmakelijk verbonden zijn met interim management, graag mijn persoonlijke extra’s toe: een niet aflatende nieuwsgierigheid, het vertrouwen in de kracht van mensen en een dynamische, ontspannen aanpak.

Open vizier en oprechte interesse

Door te sparren, goed te luisteren, dóór te vragen, te analyseren en daarbij steeds de focus te houden, zorg ik ervoor de organisatie in korte tijd tot in de haarvaten te begrijpen. De basis voor elke positieve verandering.

Coachen en vertrouwen geven

Om bedrijfsdoelen te halen, is vertrouwen geven aan de mensen waar je mee werkt cruciaal. Dat wil niet zeggen dat je als leider zelf achterover leunt. De kunst is om uit meerdere vaatjes te tappen, afhankelijk van bedrijf, mensen en situatie. Soms directief zijn en zeggen wat er nú moet gebeuren. En soms meer delegeren, als klankbord optreden en coachen.

Dynamiek en werkplezier

Walking around, veel kleine gesprekken. Mensen motiveren en de ruimte geven zich te ontplooien. Handen uit de mouwen. Duidelijke beslissingen nemen. Dat past bij mij. Samen serieuze resultaten boeken, maar er mag zeker ook gelachen worden.

REACTIES VAN KLANTEN

“De persoonlijke coaching van Bob heeft ons niet alleen als bedrijf maar ook persoonlijk veel sterker gemaakt en nieuwe inzichten gegeven. Tevens heeft Bob ons erg geholpen met de juiste financiële inzichten, door zijn jarenlange ervaringen weet hij snel en exact aan te geven waar op te sturen.”

JEROEN CLOOSTERMAN, Yellowlab Utrecht

“Ik heb nu met hernieuwde visie een veel beter gevoel bij het nieuwe ‘bedrijfsformat’ en merk dat ik weer zin heb om te gaan ondernemen. Ik had er de laatste maanden eigenlijk geen lol meer in. Dank voor jullie gerichte aanpak om mij inzicht te laten krijgen in mijn diepere motivaties.”

RENOUT MARTENS, PSN Groep

“Door een combinatie van creativiteit en strategisch inzicht is FoQus breed inzetbaar. Commercieel en conceptueel denkend met focus op winstgevendheid.”

FRANK GROOTENBOER, Passie voor Duurzaam Bouwen

“De geestdrift voor ondernemerschap, marketing en sales brengt nieuwe invalshoeken en snelheid in de organisatie. Zij richten zich op kansen en mogelijkheden, tegelijk zakelijk, kritisch en enthousiast.”

VIVIAN BASTIAENSEN, Van Harte & Lingsma Oegsgeest

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

Foqus werkt

Je doet het zelf.


Met een goed plan kun je zelf aan de slag. Dat ben je zo gewend. Het meeste kun je zelf. Dat is ook onze overtuiging. En als je vastloopt zijn wij er voor je.

We doen het samen.


Het voelt beter om het samen te doen. Wij helpen je de snelheid erin te houden. Samen halen we het plan binnen. Jij blijft verantwoordelijk voor het eindresultaat.

We doen het voor je.


Ieder zijn specialisme. Door de inzet van extra capaciteit en denkkracht maken we meer snelheid. Jij blijft de baas. Meer weten over onze interim aanpak?

DETAILS

MKB Bedrijven

Wij zijn er voor kleine en middelgrote (familie)bedrijven met een uitdaging of management probleem in een straal van 100 km rondom Amsterdam.

Het begint met contact

Mail of bel ons. Daar begint het mee. Aan de telefoon checken we of we iets voor je kunnen betekenen. Zo ja, dan maken we binnen 48 uur een afspraak. Indien nodig beginnen we een dag later al.

Wat kost het?

Bij een opdracht maken we duidelijke afspraken over dagdeel, dag of weektarieven. Interim opdrachten zijn wederzijds per week opzegbaar.

Hoe kan kunnen we jou helpen? Stuur ons een e-mail en je weet het.

stuur een e-mail

Ervaring als interim directeur

Na een aantal jaren mijn eigen productiebedrijf met bijna 100 medewerkers gerund te hebben, koos ik er in 2001 bewust voor mijn kennis, karakter en ervaring in te zetten om ook andere bedrijven verder te helpen. Sindsdien geef ik succesvol (tijdelijk) leiding aan grote en kleine familiebedrijven en bedrijven in het MKB. Als allround manager voel ik mij onder meer thuis bij (industriële) productiebedrijven en zakelijke dienstverleners.

Na een aantal jaren mijn eigen productiebedrijf met bijna 100 medewerkers gerund te hebben, koos ik er in 2001 bewust voor mijn kennis, karakter en ervaring in te zetten om ook andere bedrijven verder te helpen. Sindsdien geef ik succesvol (tijdelijk) leiding aan grote en kleine familiebedrijven en bedrijven in het MKB. Als allround manager voel ik mij onder meer thuis bij (industriële) productiebedrijven en zakelijke dienstverleners.

Referenties

Een interim managementopdracht op directieniveau heeft altijd gevoelige kanten. Dat maakt dat ik zeer vertrouwelijk met opdrachten omga.

Confidentialiteit weegt zwaarder dan blinkende referenties. Enkele reacties van opdrachtgevers staan op deze site, specifieke referenties zijn op verzoek beschikbaar.

ONS TEAM

Bob Hoogstra

Ik ben Bob Hoogstra, een bevlogen en breed inzetbare interim-manager. Al ruim 30 jaar adviseer ik ondernemers en organisaties vanuit mijn ervaring als ondernemer, marketeer en leidinggevende.

Met mijn team van ervaren all-rounders en specialisten werken we met veel passie en plezier samen, om ondernemers weer succesvol te krijgen en plezier in het ondernemen te houden.

Bel me terug

Meer weten? Kijk bij over Bob of op mijn LinkedIn pagina. Stuur mij een berichtje of geef hieronder je nummer, dan bel ik je terug voor een kosteloos en vertrouwelijk 10 minuten-gesprek. Ik luister naar waar je mee zit en laat direct weten of we je kunnen helpen.